maandag 14 januari 2013

Fluoride - The Hard To Swallow Truth


Wanneer fluoride voor het eerst werd toegevoegd aan water in 1940 als een middel tegen tandbederf, bevatte nog geen enkel tandheelkundige product fluoride: geen fluoride tandpasta, geen fluoride mondspoelingen, geen fluoride vernissen en geen fluoride gels. In de afgelopen 60 jaar, nadat het ene fluoride product na de andere op de markt kwamen, nam de blootstelling aan fluoride aanzienlijk toe, vooral onder kinderen.


Blootstelling uit andere bronnen zijn ook toegenomen. zoals bijvoorbeeld bij het verwerken van voedingsmiddelen met fluoride-bevattend water, fluoride-bevattende bestrijdingsmiddelen, gebottelde thee, fluoride bevattende geneesmiddelen, teflon pannen, en mechanisch ontbeend kip etc.

Met een overvloed aan fluoride-houdende bronnen in ons moderne dieet creƫerde we een giftige cocktail, een cocktail die heeft geleid tot een dramatische toename van fluorosis (een tand defect veroorzaakt door een teveel fluoride inname) over de afgelopen 60 jaar. Het probleem met fluoride is dus niet dat kinderen te kort krijgen, maar ze ontvangen juist teveel.


2 opmerkingen:

  1. Als ik op die site van fluoride alert kijk dan is het eerste waar men over spreekt de gevaren van gefluorideerd water. Aangezien je water normaal gesproken drinkt en tandpasta niet zie ik hier al een groot verschil ontstaan. Dat fluoride bij hoge concentraties schadelijk kan zijn dat wil ik best geloven.

    Als ik nu even een nattevinger berekening loslaat op de dagelijkse inname aan fluoride uit tandpasta dan kom ik op het volgende uit:

    +/-450 ppm Natriumfluoride in tandpasta. stel dit even gelijk aan 450 gram natriumfluoride op 1000000 gram tandpasta.

    een tube tandpasta bevat 75 ml tandpasta. Schat dat het gewicht van deze tandpasta op 75 gram ligt. Stel dat je met 1 tube tandpasta 1 maand vooruit kan.

    Dus in 1 maand verbruik je 75 gram tandpasta. 450/1000000ste deel hiervan is 0.03375 gram. een maand heeft 30 dagen=> per dan krijg je dan 0.001125 gram in je mond. hiervan krijg je (schatting) 10% binnen door te spoelen. De dagelijkse inname komt dan uit op 0.0001125 gram oftewel 0,1125 mg/dag Natriumfluoride.

    Men spreekt over een max. van 0,05 mg/kg/dag.

    Als je dit vergelijkt met de waarde van 0,1125 mg/dag natriumfluoride wat ik heel ruw heb berekend (meer bedoeld om een inschatting te maken)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat er licht zijn waar het donker is en dan pas zal men zien.

    BeantwoordenVerwijderen